Affe mit Schädel (Kafatasını Seyreden Maymun) / Hugo Rheinhold

1892 yılında Alman heykeltıraş Hugo Rheinhold (Wolfgang Hugo Rheinhold) tarafından yapılan “Affe mit Schädel” Türkçe'de Kafatasını Seyreden Maymun ya da Maymun ve Kafatası olarak bilinen bronz heykeldir. Tam adı Affe Einen Schadel Betrachtend olan...
1892 yılında Alman heykeltıraş Hugo Rheinhold (Wolfgang Hugo Rheinhold) tarafından yapılan “Affe mit Schädel” Türkçe'de Kafatasını Seyreden Maymun ya da Maymun ve Kafatası olarak bilinen bronz heykeldir. Tam adı Affe Einen Schadel Betrachtend olan heykel 30 santim boyunda yapılmış olup maymunun, kafatasıyla düşünürken yapılan tasviridir.
Kafatasını Seyreden Maymun, kitapların üzerinde oturur şekilde tasvir edilmişken kitaplardan birisinde Darwin yazması ilgi çekmektedir. Elindeki insan kafatası ise Shakespeare'nin Hamlet'ine gönderme yapmaktadır (Yorick kafatası). Heykel bilimin sembolü olarak kabul edilirken, Darwin ve Hristiyanlık çatışmasını ele almıştır. Maymunun oturduğu kitaplar -insanlar açısından- bilgi edinmeyi anlatırken, diklemesine duran kitapta İncil alıntısı vardır.“Eritis sicut deus” yazan kitapta “iyiyle kötülüğü bilecek, Tanrı gibi olacaksınız” alıntısına dikkat çekmiş, fakat sadece “Tanrı gibi olacaksınız” kısmını alıntı yapmıştır. Bu ikilem, bilimin etiği için önceden uyarı olarak yorumlanmıştır. Fakat maymun en sonunda orijinal haliyle, insanlar üzerinde zafer olarak görülecek diye bir yorum da getirilmiştir.
Maymun ve Kafatası Heykeli ilk olarak 1893 yılında Büyük Berlin Sanat Fuarı'nda sergilenmiştir. Almanya'da dökümhaneler orijinaline sadık kalarak sürümlerini üretmek istemiş, çoğunlukla kalitesiz malzemelerden dolayı başarılı olamamışlardır. Gerek plastik kafatası kullanımı gerekse parlaklığı, orijinalinden oldukça uzak gözükmesine neden olmuştur. Heykelin çok fazla varyasyonu yapılmış ve 10 dolardan 4500 dolara kadar satışa sunulmuştur. 1922 yılında Lenin'e de hediye edilen heykel, Kremlin'de masasının üzerine konmuştur. Ayrıca heykelin duruş itibariyle Rodin'in Düşünen Adam'ına benzediği de tartışılmış, fakat Rodin heykelini daha sonradan sergilemiştir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Belleğin Azmi (La persistencia de la memoria) / Salvador Dali

Picasso Portresi / Salvador Dali

İskandinav Mitolojisi