Atomik Leda / Salvador Dali

Atomik Leda
Salvador Dali, yaşadığı dönemde bilimsel gelişmeleri yakından takip etmekteydi. Özellikle o dönemlerde yeni yeni keşfedilmeye başlanan Atom ve atom altı parçacıkları sanatçının epey ilgisini çekmiştir.
Atom parçalarının hiç bir şekilde birbirleri ile temas etmediklerini öğrendikten sonra, oldukça ilginç bir eser ortaya koymuştur; "Atomik Leda"
Sparta tanrıçası olan Leda, Zeus'u, güzelliği ile etkilemeyi başarmıştır. Adeta 10 kaplan gücünde olan tanrılar tanrısı Zeus, kuğu kılığına bürünerek, ona sahip olmayı başarmıştır. Ancak bu mitoloji ya, şansa bakınız ki kendisini Zeus'a teslim eden Leda'nın, o gece aynı zamanda gerdek gecesidir. Ve henüz yeni evlenmiştir.
Sevgili eşi ile tanrının kendilerine oynadığı bu oyundan, iki çocuk dünyaya getirmişlerdir. Çocuklarından biri Pollux, diğeri ise Truva savaşının başlamasına neden olan Helen'dir. (Resmin tam ortasında aşağıda duran yumurta kabuğu Helen'i temsil etmektedir.)
Peki bu mitolojik öykü ile resim arasında nasıl bir ilişki vardır? Eğer resme dikkatli bakarsanız, hiç bir nesnenin birbiri ile temas etmediğini görürsünüz. Dali tıpkı atom altı parçacıkları gibi her şeyi aslında havada resmetmiştir. 
Binlerce yıllık eski bir hikayeyi güncel bir olay ile harmanlamak ve resmetmek, gerçek anlamda Dali'nin bir dahi olduğunu göstermektedir. Ayrıca Leda figürü olarak karısı Gala'yı kullanması da ayrı bir konudur. Dali resimlerindeki çoğu kadın figürlerinde kendi eşini kullanmayı adeta bir saplantı haline getirmiştir. 
Herhangi bir tablosunda ki kadının yüzüne bakınız, eşi Gala'yı göreceksiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Belleğin Azmi (La persistencia de la memoria) / Salvador Dali

Picasso Portresi / Salvador Dali

İskandinav Mitolojisi