Mona Lisa Tablosunun Altındaki Gizli Portre


Mona Lisa tablosu yaratıldığında, birçokları bu şaşırtıcı portrenin insanlık tarihindeki en güzel ve ayrıntılı sanat parçalarından biri olacağını görmüştü. 1797 yılından beri sürekli ve kalıcı olarak Paris’teki Louvre Müzesi‘nde sergilenmekte olan tabloyu ünlü Leonardo Da Vinci çizmiş ve tablo yüzyıllar öncesinin Fransa kralına sunulmuştu.
Hızla geçen 500 yılın sonrasında, gerçekte tablonun altında ne yattığına dair büyük, çığır açan bir keşifte bulunuldu. Fransız bilimci Pascal Cotte, tablonun çok saklı, ince bir detayını fark ettiğini iddia etti. BBC News‘in 8 Aralık tarihli haberine göre, bu keşiften sonra, bilim insanları tabloda çizildiği görülen kadın portresinin, en ince detayda, aslında gerçek Mona Lisa olmadığını rapor etmişler. Da Vinci’nin 512 yıl önce yarattığı tablonun muhakemesi sonucunda tüm bilgilerinin elde edilmesiyle oluşacak belgesel ile bu keşfin tüm gizemi de gün ışığına çıkarılacak. Belgesel “Secrets of the Mona Lisa” ismiyle BBC’de yayınlandı.
lisa1
Pascal Cotte “Lumiere Teknoloji” kurucularından birisi ve Louvre Müzesi’nden 2004 itibariyle tablolara erişim izni almışlardı. Daha sonra “Layer Amplification Method” (Taban Büyütme Metodu) isminde bir öncü metod kullanmaya başladılar. Bu süreçte Cotte, orijinal tablonun altında ikinci bir kadın portresi olduğunu fark ettiklerini iddia etti. BBC ile yaptıkları röportajda: “Resmin tüm katmanlarını bir soğanda olduğu gibi sarabiliyor ve dolayısıyla şu an katmanların içinde tam olarak ne olduğunu inceleyebiliyoruz.”
Bu metod ile resmin orjinaline zarar vermeden detayları katman katman inceleyerek resim hakkındaki gizemlere ulaşmak mümkün. Çok güçlü ışıklar ve yüksek megapikselli kameralar kullanılarak yüzeyden yansıyan ışıklar vasıtası ile resim hakkında bugüne kadar ulaşamadığımız bilgilere ulaşabiliyoruz.
lisa2
Katmanların teker teker incelenmesi sonucu görünen Mona Lisa portresinin altında çizilmiş farklı bir kadın portresi keşfedildi.
BBC News’e açıklama yapan Cotte; Mona Lisa tablosundaki katmanların farklı kadınları temsil etmediğine inandığını açıklayarak, bunun Lisa’nın zaman içerisindeki evrimleşmesini gösterdiğini söylüyor.


Cotte’nin bu açıklamasına istinaden Mona Lisa’nın uzun yıllar boyunca aynı kişinin birden fazla portresinin üst üste bindirilmesi sonucu çizilmiş olabileceği çıkarımını yapabiliyoruz fakat yine de Da Vinci’nin Mona Lisa‘sı yıllar geçse de gizemini korumaya devam edecekmiş gibi görünüyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Belleğin Azmi (La persistencia de la memoria) / Salvador Dali

Picasso Portresi / Salvador Dali

İskandinav Mitolojisi