Ay Tanrıçası Selene

Yunan mitolojisinde Ay Tanrıçası ve titan kızı (Hyperion ve Theia’nın kızı) olan Selene, güneş tanrısı olan Helios’un kardeşidir. Selene genelde ay küresinde ya da başında bir ay ile, bir boğa ya da atı sürerken peleriniyle tasvir...




Yunan mitolojisinde Ay Tanrıçası ve titan kızı (Hyperion ve Theia’nın kızı) olan Selene, güneş tanrısı olan Helios’un kardeşidir. Selene genelde ay küresinde ya da başında bir ay ile, bir boğa ya da atı sürerken peleriniyle tasvir edilmektedir.

Endymion ise dağda keçilerini otlatan bir çoban olmakla beraber Selene’nin ölümlü aşkıdır. Tüm hayatı ormanlarda geçen Endymion’u gören tek kişi gökteki Ay Tanrıçası Selene’dir. Gece boyu çobanı izleyen Selene, Endymion’a aşık olmuştur ve bir gün yanına inip onu uyurken öpmüştür. Uyanan Endymion, Selene’ye aşık olmuştur ama bu aşk imkansızdır çünkü Selene ölümsüzdür, Endymion ise ölümlüdür. Bu sebeple kral Zeus ile görüşen Selene, Endymion’a bir hediye vermek ister. Onu Latmos Dağı’nda (Muğla’dadır) bulunan bir mağaraya ölümsüz bir uykuya yatırır ve sık sık ziyaret eder. Öncesinde ay’ın birleşmediği geceler birbirleriyle görüşemeyen Selene ve Endymion için ışık, aşkın ta kendisi olmuştur. Hatta Selene adının Yunanca “Selas” yani “Işık” kelimesinden geldiği de söylenmektedir. Zeus’da bu aşkı destekleyerek Endymion’un ölümsüz olması için yetki vermiş ve iki aşık mutluluğa ermişlerdir. Dolunayın aşkıyla elli tane çocuğa sahip olan aşıkların mabedi Latmos Dağı’ndaki yıkıntılar arasında hala mevcuttur. Aşık olmuş çiftler tarafından dolunay zamanı ziyaret edildiği de bilinen dağ aynı zamanda doğaüstü büyüsüyle de adından söz ettirmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Belleğin Azmi (La persistencia de la memoria) / Salvador Dali

Picasso Portresi / Salvador Dali

Çıplak Maya / Francisco de Goya