Lady Godiva

Hangi tarihte doğduğu bilinmeyen fakat 1057 yılında öldüğü bilinen İngiltere’nin hakimi Lord Leofric, döneminde ülkesine uyguladığı ağır vergilerle tanınmaktadır. Eşi Lady Godiva ise güzelliği ve cömertliğiyle bilinirken, kendisini hasta ve yardıma...Hangi tarihte doğduğu bilinmeyen fakat 1057 yılında öldüğü bilinen İngiltere’nin hakimi Lord Leofric, döneminde ülkesine uyguladığı ağır vergilerle tanınmaktadır. Eşi Lady Godiva ise güzelliği ve cömertliğiyle bilinirken, kendisini hasta ve yardıma...

Hangi tarihte doğduğu bilinmeyen fakat 1057 yılında öldüğü bilinen İngiltere’nin hakimi Lord Leofric, döneminde ülkesine uyguladığı ağır vergilerle tanınmaktadır. Eşi Lady Godiva ise güzelliği ve cömertliğiyle bilinirken, kendisini hasta ve yardıma muhtaç kişilere adamıştır. Lord Leofric’in vergileri kaldırmasını isteyen Godiva’ya eşi Leofric ilginç bir teklif sunmuştur. Eğer kentte atın üstünde çırılçıplak dolaşırsa ve halkı da onu izlemezse vergileri kaldıracağını söylemiştir. Godiva ise teklifi kabul etmiştir.

Lady Godiva sabahın ilk ışıklarında uzun saçlarıyla vücudunun bir kısmını örtmüş ve çıplak şekilde bindiği atıyla kenti gezmiştir. Halkı Godiva’ya olan saygısından dolayı onu izlememiştir. Perdelerini ve kepenklerini açmayan halka karşın, Lord vergi uygulamasını kaldırmıştır. Sokağın sonundaki halk Godiva’yı alkışlarken Leofric eşinin cesaretinden hem ilham almış hem de ona saygı duymuştur. Onlarca kez resmedilen Lady Godiva’nın kendisi kadar heykelleri de bilinmektedir.
Bu hikayenin ilginç bir olayı daha vardır ki; Godiva çıplak şekilde atıyla gezerken onu kepenklere açtığı delikten gözetleyen Tom adında birisi olmuştur (efsaneye göre sonrasında kör olmuştur). O günden sonra böyle kimselere “Peeping Tom“ Türkçesi ”Röntgenci“ denmeye başlanmıştır. "Röntgenci" yani "Peeping Tom Heykeli" de yapılmış ve Coventry’de geçit boyunca sergilenmiştir. Godiva günümüzde hala ilham kaynağı olurken Joseph Draps adında birisi, kuaförden çıkan eşinin saçlarını Godiva’ya benzeterek el yapımı bir çikolata dükkanı açmaya karar vermiştir (Belçika-1926). Adını Godiva koyduğu çikolata dükkanı birinci sınıf çikolata olarak yayılmış ve zamanla dünya pazarlarına girmeyi başarmıştır.
 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Belleğin Azmi (La persistencia de la memoria) / Salvador Dali

Picasso Portresi / Salvador Dali

Çıplak Maya / Francisco de Goya