Nuri İyem’in “L.V. Beethoven Portresi”

fft64_mf1679897
Nuri İyem, ülkemizin en başarılı ressamlarından biridir. Ahmet Hamdi‘nin dostu; Mimar Sinanlı, Leopold Levy talebesi ve Anadolu kadınlarının ressamıdır İyem. 38 yaşındayken; doğmadan tam 88 yıl evvel ölmüş olan müzik dehası Ludwig van Beethoven‘in bir portresini yaptı. Biraz söz edeceğim.
1915 senesinde dünyaya gelen Nuri İyem, 2005’te hayatını kaybetti. 25 yaşında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Akademisi‘ne giren ve 4 yılda mezun olan İyem, Leopold Levy‘den ders almış şanslı kişilerdendi. İyem‘in olgunlaşan eserleri, onu bir ‘usta’, ülkemizin gurur kaynağı yaptı ve daha sonra onu tanıyanları ‘şanslı‘ konumuna soktu. Kariyeri boyunca çoğunlukla peyzaj eserler yapan İyem, en çok Anadolu kadınlarını resmetti. Diklemesine uzun ve ifadeli yüzleriyle özgün bir sanatkar olarak adını duyuran İyem, olgunluk çağında bir Beethoven portresi de yaptı.
Alman besteci Beethovenİyem‘in en sevdiği müzisyendi. Onu, “…Beethoven dünyaya barışı getirecek” şeklinde tanımlayan İyem, 1953’te yağlıboyayla tamamladığı “L.V. Beethoven Portresi” adlı eserini, müzisyenin fotoğrafları ve heykellerine bakarak yaptı. Mavinin farklı tonlarında boyanmış arka plan; sol profilden, ileri doğru bakan Beethoven, tahminen 40 yaşlarında görünüyor. Geçtiğimiz yıllarda açık artırmayla satılan eser, İyem‘in az bilinenlerinden.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Belleğin Azmi (La persistencia de la memoria) / Salvador Dali

Picasso Portresi / Salvador Dali

Çıplak Maya / Francisco de Goya